Home
Home
Menu
Lepelaarsplassen

Gedeputeerde Appelman brengt bezoek aan High Tech bedrijven op Creative Campus Almere

 CDA-gedeputeerde Jan-Nico Appelman (Economische Zaken) heeft enkele Topsectorbedrijven bezocht op de Creative Campus van MAC3PARK in Almere. Hij liet zich voorlichten over de nieuwste ontwikkelingen op het terrein van onderzoek en productie van composietmaterialen voor de luchtvaart en de energiem arkt. De bevordering van de toepassing van composiet is een belangrijke speerpunt van het economisch beleid van de provincie Flevoland.

Broedplaats
De Creative Campus is sinds zeven jaar gevestigd op het terrein en in de gebouwen van de voormalige Beiersdorffabriek aan de Bolderweg te Almere. Op deze broedplaats voor high tech- en innovatiebedrijven is DTC (Dutch Thermoplastic Composites) gevestigd, dat inmiddels is uitgegroeid tot stevige internationale speler met 50 professionals in dienst. DTC ontwikkelt en produceert geavanceerde composietproducten voor de luchtvaart. DTC levert producten aan ondermeer Boeing en Airbus en neemt deel aan de serieproductie van de nieuwe Boeing 787, het militaire transportvliegtuig A400M, de Superjumbo A380 en de A350 die voor een groot deel uit composietmaterialen bestaat. Recentelijk heeft het composietbedrijf Bright Composites zich op de Creative Campus gevestigd. Bright Composites houdt zich bezig met de ontwikkeling en productie van koolstof- en epoxyproducten en -onderdelen voor industriële toepassingen. Koolstofvezel composiet is een lichte doch supersterke stof die zich zeer goed leent voor de fabricage van grote vormen die zware belastingen aan kunnen. In Almere maakt Bright voornamelijk windmolenwieken met een maximale lengte van 30 meter, die hun weg vinden naar windparken in West-Europa en het Caribisch-gebied.

 

Banenmotor
Gedeputeerde Jan-Nico Appelman werd voor zijn rondgang verwelkomd door Yakult bedrijfsdirecteur Dolf Luning die tevens voorzitter is van de Bedrijfskring De Vaart, dat onderdeel is van de Vereniging Bedrijfskring Almere (VBA). Peter Broer, senior accountmanager van het MAC3PARK gaf een presentatie over de ontstaansgeschiedenis en de succesformule van de Creative Campus. “Met de Creative Campus van MAC3PARK hebben wij de focus gelegd op het faciliteren van snelgroeiende high tech en innovatiebedrijven in de zogenaamde maakindustrie”, zei Broer. “Wij zijn er ervan overtuigd dat dit de bedrijven zijn die een belangrijke bijdrage zullen leveren aan de Flevolandse banenmotor die rond de topsectoren gaat ontstaan.”

 

Composietenvallei
Jan-Nico Appelman zei onder de indruk te zijn van de innovatieve kracht van de composietbedrijven. Hij benadrukte het belang van een sterke composietenindustrie voor de positie van Flevoland als de composietenvallei van Europa. De kenniscluster composieten heeft grote potenties, zei Appelman, temeer daar het MKB en de maakindustrie een omslag maakt naar nieuwe materialen. Er vinden veel toepassingen plaats in de vliegtuigindustrie, in de maritieme sector (met name zeiljachten), de auto-industrie, de transportsector, civiele projecten zoals bruggen en sluisdeuren, de bouw, windmolens en sport en recreatie. “De vraag naar lichte, sterke, onderhoudsvrije en duurzame materialen neemt de komende jaren nog flink toen”, zo hield Appelman de aanwezige ondernemers voor.

Terug naar overzicht

Delen: